Recepty z farní kuchyně

Milí přátelé, jelikož jsme součástí „církve slavící“, ke které patří kromě sycení Božím slovem i sycení chlebem a dalšími výbornými pokrmy, které nám Bůh ze své štědrosti dává jako důkaz jeho lásky k nám. Proto bychom rádi na našich farních stránkách uveřejňovali i vaše recepty.
Své recepty můžete posílat na adresu dekanstvi.mh@seznam.cz. Těšíme se i na společné ochutnávky.

Pohankovo rýžový beránek s mákem

2 hrnky kefíru, 4 vejce,  3 lžíce medu (dle chuti), 1 hrnek oleje, 1 hrnek pohankové mouky, 1 hrnek rýžové mouky, 1 hrnek mletého máku, 1 prášek do pečiva, šťáva a kůra  z 1 citronu, 1/2 lžičky skořice a badyánu

Vše ušlehat dohromady. Peču na 160 ve formě 55 min.,  buchta na plech na 160 30 min.

Roláda z pohankové mouky - " něco zdravějšího "

  5 vajec, 2 lžíce pohankové mouky, 1,5 lžíce rýžové mouky, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce oleje, 3 lžíce teplé vody

 

Žloutky vyšleháme s vodou a olejem do pěny. Přidáme sypké přísady a tuhý sního z bílků. Pečeme na 190 cca 15 min.

Krém: kostka měkkého tvarohu + kaše z vody a kukuřičného škrobu ( 20 ml vody svaříme s jednou lžící škrobu) + tři lžíce medu + lžíci kakaa (nebo Karobu) - vše vyšleháme

Po vychladnutí namažeme, stočíme, potřeme na povrchu, posypeme kokosem (nebo ořechy aj.)

Špaldový štrůdl od Aničky Machové

Špaldový štrůdl od Aničky Machové-image-dsc_0076.jpg

Špaldový štrůdl, který ve farní kuchyni velmi rychle zdomácněl. Velmi rychlý a chutný.

250 g celozrné špaldové mouky

250 g syrové najemno strouhané mrkve

100 g másla

Postup: mouka + mrkev + nakrájené máslo = vypracovat těsto.

Pokud se štrůdl plní tradičně strouhanými jablky, není třeba nikterak doslazovat.

Je to lehčí a stravitělnější  varianta klasických závinů.

Karamelové řezy

6 vaječných žloutků, 6 lžic jemného cukru, 2 lžíce oleje, 4 lžíce vlažné vody – vše společně šleháme; následně se přidá: ze 6-ti bílků ušlehaný sníh, 5 lžic výběrové mouky, 3 lžíce kakaa.

Dobrý svařák

0,5 l červeného vína, 0,5 l černého čaje, 10 dkg cukru, 2 dcl rumu, 1 ks celé skořice, 1 citron (nakrájet na kolečka i s kůrou), 1 malý pomeranč (nakrájet na kolečka i s kůrou), 2 ks hřebíčku, společně uvařit, scedit a po doušcích vychutnávat.

Řezy

Ve vymazaném a kokosem vysypaném pekáči /dortové formě/ upečeme základ z piškotového, ořechového nebo podobného těsta.

Šlehačková roláda z Kláštera

5 bílků + 10 dkg cukru krystal – šlehat; přidat 5 žloutků, 2 lžíce kakaa; péct cca 10 - 15 minut.

Upečená roláda se naplní ušlehanou šlehačkou, pak se smotá a vloží se do lednice na zchladnutí (alespoň 1 hodina).

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer